Eigen wijnimport

Dat Gall&Gall een mooi uitgebalanceerd wijnassortiment heeft, weet elke wijnliefhebber. Bij ons geen grondwater, waar geen mensenhand aan te pas gekomen is, tegen bodemprijzen. Gewoon een eerlijke prijs – kwaliteitverhouding. Ik zeg altijd maar dat iedereen iets aan die fles wijn moet verdienen, dus ook die Zuid-Afrikaanse wijnboer. Die worden soms tot het bot uitgeknepen, omdat wij zo lekker goedkoop willen drinken. Maar dit terzijde. Dus op het assortiment van Gall&Gall heb ik niets aan te merken en ben er zelfs trots op. Maar toch…..

Bloed kruipt, of in mijn geval wijn, waar het niet gaan kan en daarom ben ik in 2007 met mijn compagnon Piet Hollaar gestart met P&P WijnImport. Zelf wijnen importeren is echt super. De bezoekjes aan beurzen, wijnhuizen en diverse proeverijen zijn niet alleen lekker maar ook leerzaam. Wij zijn constant op zoek naar wijnen en hun wijnhuizen die we missen in het Gall&Gall assortiment. Het belangrijkste wat wij zoeken in een nieuw wijnhuis is het verhaal. Wat zit er achter het wijnhuis? Is het passie, is het historie of is het een totaal andere kijk op het wijnmaken. Momenteel zijn wij importeur van 5 wijnhuizen.

Château de Manissy

Door de poort naar het zuiden richting de Provence, aan de rechterkant
van de Rhône vallei, badend in de zon, ligt Château de Manissy. Het klooster, dat nog bewoond wordt door monniken is sinds drie jaar overgenomen door de jonge wijnboer Florian André (1977). Florian is een veelbelovend wijnmaker, die wijnen maakt waarin je zijn talent en passie proeft. In het begin van de twintigste eeuw werd er door de monniken uitsluitend rosé gemaakt. Pas de laatste jaren produceert Château de
Manissy ook rode en witte wijnen. De ligging van de wijngaarden is uniek. In de Rhône vallei is het in de zomer altijd warm door de vele zon uren terwijl de mistral voor de nodige verkoeling zorgt. Op de zanderige bodem van de wijngaard liggen de zogenaamde “flat lime stones” die de opgenomen warmte van de dag ’s avonds weer afgeven. Florian André plukt met de hand, sorteert zijn druiven zeer nauwkeurig, maakt gebruik van moderne apparatuur en dat, met enkele kleine geheimen maken zijn wijnen zo bijzonder. De opbrengst is klein, slechts 10.000 flessen per jaar.

Château du Donjon

Het Château du Donjon was van origine een buitenverblijf voor de monniken van de Abdy Caunes-Minervois. Het Château is gebouwd in de 13de eeuw en is omringd door een oude stenen muur. Château du Donjon
ligt in de Languedoc, het zuiden van Frankrijk, zo’n 10 kilometer van de stad Carcassonne. In de winter kan je daar de besneewde bergtoppen van de Pyrieneën zien liggen. Er heerst een Middellandse zeeklimaat door onder andere de invloeden van de Atlantische oceaan. De bodem is kleihoudend en ligt bezaait met stenen die s’avonds hun warmte afgeven wat de druivenstokken ten goede komt. De Panis-Mialhe familie maakt en produceert al sinds de 15de eeuw wijnen. Generatie op generatie volgde elkaar op en de huidige eigenaar Jean Panis produceerde al zijn eerste wijn in 1996. Château du Donjon produceert mooie fruitige soms houtgelagerde wijnen die de herkomst benaming AOC Minervois mogen dragen. Echter, er worden ook wijnen geproduceerd die deze appellation niet mogen voeren, vanwege b.v. een andere druivensoort, doch die het aanraden zeker meer dan waard zijn!
Jean Panis filosofie:
Our stenght lies in the subtle Marriage of Authenticity and technology.
Our wines are the fruit of the union.

Domaine Le Genestière

De wijngaarden liggen in de Lirac, een gebied dat in het rechter gedeelte van de Rhone ligt. Lirac was in 1863 één van de eerste gebieden van Frankrijk waar de druifluis bezit van nam, omdat een plaatselijke
châteaubezitter pootplantjes uit Amerika had meegenomen en daarmee het verwoestende insect importeerde. De grond is erg kalkhoudend en ligt bezaait met ronde stenen die zomers de hitte van de zon opnemen zodat deze s’avonds hun warmte weer kunnen afgeven. Het domaine produceert haar wijnen met respect voor de eeuwen oude traditie’s die bij het maken van traditionele wijnen, zoals die uit Lirac noodzakelijk zijn. In 1994 hebben Jean-Claude en Raphaël Garcin het domaine overgenomen en diverse verbeteringen uitgevoerd welke de reputatie, die in Frankrijk groot is, vergroot. Zo zijn er nieuwe stokken aangeplant, het vervoer van de druiven uit de wijngaard naar de productieruimte verbeterd en investeringen wat betreft de opslagruimtes gedaan. Één van de voorwaarden om de status AOC te krijgen is dat rode wijn voor 70% uit grenache, mourvèdre en syrah bestaat en de witte wijnen voor 80% uit grenache blanc, clairette, marsanne, roussane, bourboulenc en de viognier. Deze druivensoorten produceren dan ook schitterende wijnen waarom de Lirac wereldwijd om bekend staat ! Isabelle en Noë Rouballay zijn de 5e generatie sinds 1885 die het wijndomein beheren,en de liefde voor de wijn doorgeven.

Domaine Octavie

De wijngaarden van 30 hectare liggen op de landerijen rondom de
gemeente OISLY: een grondsoort die de beste SAUVIGNON voortbrengt. De mooie harmonie van zandgrond en leem met vuursteen geven karakteristieke en aromatische wijnen met een rijke en warme volle
smaak. Isabelle en Noë werken met passie en respect voor het milieu,volgens de regels opgesteld door TERRA VITIS en Agriculture Raisonnée.De regelmatige analyse van het land en de wijnstokken maakt het mogelijk om de druiven in optimale staat van rijpheid te plukken,zodat deze zo goed mogelijk het typische druivenras uitdrukken.Beheerst rendement en zorgvuldige verzorging bij het wijnmaken rechtvaardigen deze zoektocht naar de optimale kwaliteit,met gebruikmaking van de moderne technieken.

Château d`Arton

Diep in het zuiden van Frankrijk ontdekten we op een terras een prachtige witte wijn. Terwijl de zon volop scheen genoten wij de vriendelijkheid van het vele lentefruit in combinatie met de subtiele
zuurtjes. Onze nieuwsgierigheid was gewekt. En als een wijn onze aandacht heeft getrokken dan gaan we er ook voor. Het bleek een wijn te zijn van Domaine d’Arton van Patrick de Montal, diep gelegen in de Gascogne. Tijdens een bezoek aan dit domein twee dagen later proefden wij tevens de rosé en rouge. Dus ……. u begrijpt het al…. weer een nieuwe aanwinst.

Drie betaalbare toppertjes van een uitzonderlijke kwaliteit