Smaakprofielen

Hoe vindt je de whisky die past bij jouw smaak? De makkelijkste manier is om gewoon bij ons langs te komen en je te laten adviseren. Wij hebben, zowel in Delfgauw als in Leidschendam, veel soorten whiskysoorten open staan. Door te laten proeven zijn wij  beter in staat om een passend advies te geven.

Daarnaast hebben geprobeerd om De Smaakcirkel samen te stellen. Er zijn al veel verschillende smaakprofielen en whiskyclusters uit gewerkt, denk hierbij aan die van David Wishart en de Classis Malt serie. Ook Gall&Gall zelf werkt met Whisky op Smaak. Toch merken wij, op de winkelvloer, dat het soms moeilijk blijft om een juiste keuze te maken. Elke smaak is immers anders, wat voor de een zacht is wordt door de ander als stevig ervaren. Die een vraagt zich af wat rond betekend terwel de ander niet weet hoe rokerig smaakt. Best lastig.

De Smaakcirkel

Daarom introduceren wij de Smaakcirkel,  deze is verdeeld in een 4- tal taartvormen. Elke taart vorm is vernoemd naar 1 van de 4 seizoenen, dus Lente, Zomer, Herfst en Winter. Dit hebben wij gedaan omdat in Schotland het weer zo wisselvallig is, dat je op 1 dag 4 seizoenen kan meemaken. Daarnaast is het ons opgevallen dat seizoenen vaak gelijk staan aan beleving, gevoelens en verlangens.

De 4 seizoenen

Lente ( Mild & Zacht). Deze whisky doet je denken aan die eerste wandeling op het strand in het lente zonnetje. Fris maar aangenaam. Door de zon warm maar niet benauwend. Het voelt lekker zacht en smaakt naar meer. Schotland 2012 021Enkele voorbeelden: Glenmorangie The Original, Glen Grant The Major`s Reserve en Tullibardine Sovereign.

Schotland Oktober 2010 154Zomer ( Medium & Warm). Na de eerste slok weet je het. Deze whisky heeft iets warms in zich. Een smaak die lekker in het midden zit. Een whisky voor alle dag en voor iedereen. Je proeft op het laatst frisse fruittonen die het warmen aangenaam verfrissend maken. Enkele voorbeelden:The Singleton Tailfire, The Glenlivet Founders Reserve, Ardmore Traditional, Balvenie Carinbbean Cask en de  Glenfiddich 15 years old.

Herfst ( Vol & Rijk). Net zoals de herfst zit deze whisky bomvol met geuren, kleuren en smaken. Een heerlijke whisky waar je tijdens een boswandeling al naar verlangt. Een volle whisky die de natte en winderige herfstdagen aangenaam maken. Enkele voorbeelden: Auchentoshan Tree Wood, Glendronach 15 years old, The Glenrothes Select Reserve, Bowmore 12Schotland 2012 015 years old en de Highland Park 12 years old.

DSC03898Winter ( Krachtig & Stevig ). De whisky`s die in deze taartpunt bevinden staan garant voor een potje worstelen. Explosieve smaken die soms exploderen in je mond. Een stevige bite die je zelf de koudste winterdag doet vergeten. Enkele voorbeelden: Ardbeg Corryvreckan en de Laphroaig 10 years old.

In de loop van dit jaar zullen wij de Smaakcirkel uitbreiden en ook daadwerkelijk een afbeelding laten maken zodat je ook kan zien waar, in welke vorm, de whisky thuishoort. Ik moet er wel bij zeggen dat natuurlijk ook bij de Smaakcirkel persoonlijke smaken invloed hebben.