Eigen Whiskybottelingen

Onder het kopje PEET`S PASSIE heeft u al kunnen lezen dat wij een eigen whiskyvereniging opgericht hadden met een vijftal franchisers. Op onze website www.whiskyclub-ctm.nl vind u alle informatie. Eén van de dingen, die wij als vereniging deden was het inkopen van vaten whisky en die exclusief laten bottelen. We probeerden per jaar twee eigen bottelingen op de markt te zetten. Minimaal 1 keer per jaren vlogen wij naar Schotland en gingen daar op strooptocht. Uiteraard werden wij hierbij geholpen. Kenny, directeur van het Scottish Liqueur Centre, deed al het voorwerk en wij maakten het af. Door deze samenwerking is het ons tot nu toe al een paar keer gelukt om een juweeltje op te sporen.

Hieronder staan de vijf whisky`s beschreven waarvan wij een vat hebben gekocht.

MILTONDUFF

Streek: Speyside Distilleerderij:
Miltonduff
Bottelaar: De Nederlandse Whiskyvereniging Commitment to Malt

Inhoud 0.7 liter
Alcoholpercentage: 57.2%

Bijzonderheden: 11 jaar oude Miltonduff De allereerste botteling van ‘De Nederlands Whisky Vereniging – Commitment to Malt. Deze Miltonduff single malt whisky uit het jaar 1998 is boterzacht en heerlijk zoet. De zoete smaak hoort bij het karakter van Miltonduff. Slecht 1% van Miltonduff komt als single malt op de markt, omdat Miltonduff normaal gesproken alleen wordt gefabriceerd voor Ballantine’s Finest. Matured for 11 years in a refill hogshead, no colouring, no chillfiltration

Gedistilleerd: 15 maart 1998
Gebottled: 4 mei 2009
Vatnummer: 3612

BOWMORE
Streek: IslaySchotland Oktober 2010 075
Distilleerderij: Bowmore
Bottelaar: De Nederlandse Whiskyvereniging Commitment to Malt

Inhoud: 0.7 liter
Alcoholpercentage: 59.3%

Bijzonderheden: 13 jaar oude Bowmore De tweede botteling van ‘De Nederlands Whisky Vereniging – Commitment to Malt’. Top Bowmore waar gerust een klein slokje water bij kan. Een krachtpatser van de bovenste plank. Wanneer je houdt van pittige Islaywhisky’s die op sherryvaten hebben gerijpt dan is dit een absolute must!!! Matured for 13 years in a refill sherrybutt, no colouring, no chillfiltration

Gedistilleerd: 27 maart 1996
Gebottled: 16 september 2009
Vatnummer: 960016

BUNNAHABHAIN

Streek: Islay
Distilleerderij: Bunnahabhain
Bottelaar: De Nederlandse Whiskyvereniging Commitment to Malt

Inhoud: 0.7 liter
Alcoholpercentage: 59.8%

Bijzonderheden: 8 jaar oude Bunnahabhain De derde botteling van ‘De Nederlands Whisky Vereniging – Commitment to Malt’. Weer  is Commitment er in geslaagd om een juweeltje in de wacht te slepen. Een Bunnahabhain gerijpt in een dark sherry butt (volgens velen het beste type vat voor whisky). Zo veel smaak en als je iets water toevoegt ook geweldig veel geur. 14 mei is deze whisky uit het vat gehaald en speciaal voor ons gebotteld en nu voor de viering van ons 1 jarig bestaan is hij net op tijd binnen. Matured for 8 years in a firstfill sherrybutt, no colouring, no chillfiltration

Gedistilleerd: 7 december 2001
Gebottled: 14 mei 2010
Vatnummer: 3685

HIGHLAND PARK  

Streek: Northern Highlands
Distilleerderij: Highland Park
Bottelaar: De Nederlandse Whiskyvereniging Commitment to Malt

Inhoud: 0.7 liter
Alcoholpercentage: 53%

Bijzonderheden: 12 jaar oude Highland Park, Single cask slechts 138 flessen De vierde botteling van ‘De Nederlands Whisky Vereniging – Commitment to Malt’. Als bestuur vinden we het leuk om telkens uit een ander gebied van Schotland ons vat vandaan te halen. De eerste kwam uitSchotland 2012 130 de Speyside, de volgende twee kwamen van het eiland Islay, maar hadden wel een compleet verschillend karakter. Onze vierde whisky is ook een eiland whisky, maar dit keer van het noordelijke eiland Orkney. Op dit eiland staan twee distilleerderijen; Scapa en de meest noordelijke distilleerderij van Schotland Highland Park. Deze distileerderij stond hoog op ons verlanglijstje, maar de samples die we hiervan geproefd hadden vielen allemaal tegen, op ééntje na, wat een topper was dit. Uiteraard hebben we hier meteen beslag op gelegd en daardoor kunt u nu genieten van één van de mooiste Highland Park whisky’s. Matured for 12 years, no colouring, no chillfiltration.

Gedistilleerd: 15 maart 1998
Gebottled: 4 mei 2009
Vatnummer: 36812

ABERFELDY

Streek: Highlands
Distilleerderij: Aberfeldy
Bottelaar: De Nederlandse Whiskyvereniging Commitment to Malt

Inhoud: 0.7 liter
Alcoholpercentage: 57,6%

Bijzonderheden: 13 jaar oude Aberfeldy, Single cask slechts 261 flessen De vijfde botteling van ‘De Nederlands Whisky Vereniging – Commitment to Malt’. Na diverse whisky’s geproefd te hebben waren we het er over eens dat dit ons nieuwe juweeltje is. De Aberfeldy Single Malt whisky is gedistilleerd op 5 februari 1998, en gebotteld op 11 mei 2011. Een stevige cask strength whisky (57,6% alcohol) van 13 jaar oud met een lagering op een refill  Bourbon Hogshead barrel, waar 261 flessen uit kwamen. Geen kleurstoffen aan toegevoegd en niet koud gefilterd. Een whisky zoals de Schotten het graag hebben: rechtstreeks uit het vat. Algemene indruk: Een whisky die water nodig heeft om van een goede whisky een perfecte whisky te worden. Met de juiste hoeveelheid water is dit er eentje om heerlijk van te genieten op balkon of in de tuin… Matured for 13 years, no colouring, no chillfiltration.

Gedistilleerd: 5 februari 1998
Gebottled: 11 mei 2011
Vatnummer: 64

 

Toen wij besloten hadden dat we de whiskyvereniging zouden opsplitsen in een viertal clubs had dat uiteraard gevolgen. Het kopen van een heel vat werd wel erg duur en de tijd om al die flessen, soms wel 550 stuks, te verkopen erg lang. Daarnaast werd het vinden van een super vat steeds moeilijker. Sinds de Aziatische markt open staat voor welke whisky dan ook zijn de prijzen flink het vat uitgerezen. Toch hebben wij hier een oplossing voor gevonden. Door samen te werken met Whisky Import Nederland kunnen wij nu met regelmaat een kleine hoeveelheid whisky inkopen. Zodra zij een vat, dat zij ingekocht hebben, laten afvullen bieden zo ons een gedeelte hiervan aan. Alleen als de whisky ons label waard is laten wij enkele flessen ( altijd min. 60 stuks ) afvullen. Op deze manier hebben wij toch met regelmaat een fantastische eigen botteling. Binnen 3 jaar hebben wij de volgende juweeltjes op de Nederlandse markt gezet:

Auchentoshan 9 Y

Glenrothes 24 Y

Craigellachie 11 Y

schotse_whisky Ben Nevis 9 Y

Bunnahabhain 7 Y

Glen Elgin 12 Y

Ledaig 7 Y

Glentauchers 7 Y

Glen Moray 7 Y

Peet’s Choice

Deze whisky’s die voorzien zijn van het  Peet’s-Choice-label zijn stuk voor stuk afkomstig van onafhankelijke bottelaars. Dit zijn whisky’s die aan mijn kwaliteitseisen voldoen en waar ik persoonlijk 100% achter sta. Iedere whisky die van dit label is voorzien is door mij persoonlijk geselecteerd om het assortiment van Gall&Gall Verbeek te verrijken. Het zijn altijd single cask whisky’s uit zeer beperkte oplages die niet worden bijgekleurd, geen koude-filtratie ondergaan en vrijwel altijd op cask strenght worden gebotteld. Recht uit het vat, direct in de fles voor de meest intense smaakervaring. Mijn kwaliteitsgarantie geeft u de zekerheid dat u een fles in handen heeft waar je volop van gaat genieten!